zatvori

ENERGETSKA EFIKASNOST

ENERGETSKI EFIKASNO GREJANJE


Kako je cena energenata svakim danom sve veća, bez obzira koji je energent u pitanju, i sistemi grejanja moraju biti energetski efikasni. To u praksi znači da sa sto manje energije vršite zagrevanje Vašeg prostora.

Modernizacija tj nove tehnologije je moguće implementirati i u sistem grejanja. Bez obzira da li je u pitanju čvrsto gorivo, pelet, gas, tečna goriva, električna energija...svako želi da za što manje novca ima topao stambeni ili poslovni prostor.

Sisteme koje mi projektujemo i izrađujemo, mogu se svrstati u energetski efikasne sisteme grejanja. Sistemi automatizacije i regulacije, drastično smanjuju potrošnju i povećavaju komfor. Moramo napomenuti, da bi investicija u ovakav sistem grejanja bila kratkoročno isplativa, i sam objekat mora biti energetski efikasan.

ENERGETSKI EFIKASNI OBJEKTI


Kada se radi o izgradnji stambenih objekata, u našoj zemlji, ne pridaje se u dovoljnoj meri značaj o energetskoj efikasnosti i kvalitetu gradnje. Samim tim potrošnja energije, kako zagrevanje tako i za hladjenje samog objekta je dosta veća.

Prosećna starost objekata u nasoj zemlji je 20 godina, i veoma retko su se koristili termoizolacioni materijali u toku gradnje. Novi načini gradnje i novi građevinski materijali, u velikoj meri smanjuju rasipanje energije, odnosno njene gubitke.

Da bi se obezbedio stepen uštede energije mora se posebno obratiti pažnja na toplotne gubitke.

Najveći gubici energije na objektu:

  • Termoizolacija spoljnih zidova (gubici do 30%)
  • Termoizolacija podova (gubici do 15%)
  • Termoizolacija tavanice ili krova (gubici do 25%)
  • Prozori i staklene površine viših izolacionih karakteristika (gubici od 10 % do 15%)