zatvori

PODNO GREJANJE

Sistem podnog grejanja je veoma elegantan i atraktivan način zagrevanja prostora. Zbog svoje konstrukcije, cevna instalacija ostaje nevidljiva a ujedno štedi Vam prostor.

Konstrukcijski se dosta razlikuje od ostalih sistema grejanja. Temperaturni režim rada je dosta niži, a sam objekat mora biti drugačije građen. Vise o tome u ENERGETSKA EFIKASNOST.

Ovo je radijantni sistem grejanja koji koristi vodu kao prenosnik topote. To znači da se većina toplote distibuira u prostoriji preko zračenja (zagrevanjem tela a ne vazduha) drugačije nego putem konvekcije (kretanjem toplog vazduha) kao kod klasičnog radijatorskog sistema. Takodje to je nisko-temperaturni sistem, jer je temperatura samog fluida malo veća od potrebne temperature prostorije.

Jedini aspekt podnog grejanja koji se može smatrati kao njegova mana jeste njegova sporost. Mnogo je inertniji i može proći dosta vremena od početka grejanja dok se ne oseti toplota u prostoriji. Ovo se može posmatrati koliko kao mana toliko i kao prednost, zavisno od same upotrebe prostorija. Za konstantno useljene zgrade, inercija je plus, jer ujednačava temperaturne promene u prostoriji. Za prostor koji se ne koristi konstantno, gde je grejanje potrebno s vremena na vreme, inercija predstavlja manu.

U skoro svaki objekat se može ugraditii podni sistem grejanja. U toku izgradnje objekta mora se voditi računa o termoizolaciji i visini tavanice. Zato je bolje prilikom gradnje objekta, odmah predvideti podni sistem grejanja. Ugrađena vrata i prozori u prostorijama moraju biti više montirani u odnosu na pod za dodatnih 10cm, itd. Nakon montaže termoizolacije i cevnog izmenjivača, dobija se potreban nivo podne obloge.

Ranije se praktikovalo da cevni razvod bude od bakarnih cevi. Zbog same cene bakra sada se više koriste pex i al-pex cevi.

s