zatvori

RADIJATORSKO GREJANJE

Radijatorsko grejanje

Radijatorsko grejanje je klasičan sistem grejanja prostora.

Prema načinu izvodjenja cevne instalacije, može se podeliti u sledeće grupe:

  • Klasične radijatorske sisteme
  • Skrivene radijatorske sisteme
  • Kombinovani radijatorski sistem

Klasičan radijatorski sistem

Ovakav sistem grejanja se primenjuje tamo gde su završni radovi u građevinarstvu već gotovi. Cevne instalacije mogu biti izvedene od bakarnih ili čeličnih cevi.

Prednosti ovakvog sistema su u tome sto se prepravke instalacije mogu izvršiti bez ikakvih problema. Mane su jedino estetske prirode, jer je instalacija vidno postavljena.

Skriveni radijatorski sistem

Skriveni sistem radijatorskog grejanja izuzetno je funkcionalan i atraktivan.Cevna instalacija se ne vidi jer se nalazi u ravnajućem sloju betona ili u sloju maltera na zidovima Vašeg stambenog ili poslovnog prostora.

Izvođenje ovakvog načina radijatorskog sistema grejanja, moguća je samo pre postavljanja podne obloge, odnosno pre ravnjajućeg sloja. Cevi se obavezno izoluju specijalnim slojem penaste izolacije radi smanjenja gubitaka energije i neometane dilatacije.

Cevna instalacija se može izvesti sa bakarnim ili al-pex cevima. Sistem se ispituje na pritisak od 10 bara.

Kombinovani radijatorski sistem

Pod kombinovanim sistemom podrazumevamo kombinacije podnog i radijatorskog grejanja, ili kombinaciju klasičnog ili skrivenog sistema.

Kod kombinacije podnog i radijatorskog grejanja obično dolazi kada u prostoriji postoji velike staklene površine, ili su podne obloge uradjene od hladnih materijala (keramika, kamen, granit...)

Kombinacija klasičnog i skrivenog sistema se koristi, na primer, u objektima koji nisu kompletno završeni ili gde uslovi gradnje to dozvoljavaju. Na primer, prizemlje kuće je kompletno zavrseno, ali sledeći spratovi nisu, itd...